Строителни фирми излязоха на протест. В страната ще бъдат блокирани редица

...
Строителни фирми излязоха на протест. В страната ще бъдат блокирани редица
Коментари Харесай

Пътните строители: Ще се успокоим, като си получим парите

Строителни компании излязоха на митинг. В страната ще бъдат блокирани редица основни пътни артерии, в това число и проходи. Недоволстващи се събраха пред постройката на Народното събрание.

От сектора настояват Народното заседание да одобри решение, което да разреши на изпълнителната власт да им изплати 50% от дейностите, които те са свършили предходната година. Става дума за към 650 млн. лева от общо над 1 милиарда лева дължими. На среща с представители на пътния отрасъл премиерът Кирил Петков разгласи, че ще предложи 600 млн. да бъдат платени незабавно на строителните компании.

„ Фирмите са в доста по-лошо финансово положение заради обстоятелството, че държавата продължава да не извършва уговорката си към тях, да разплати осъществените действия, приети от пътната администрация и подписани от всички виновни чиновници “, сподели пред bTV ръководителят на управителния съвет на браншовата камара Стефан Чайков.

Предложението на Кирил Петков за разпределяне на 50% е „ още едно доказателство, че дейностите, които са осъществени са по-абсолютно законни контракти “, счита Георги Златев от Браншова камара „ Пътища “.

„ Пътищата са в плачевно положение, а провежданата политика на държавното управление във връзка с пътищата се показва в ужасяващото им положение, което и самите превозвачи демонстрираха “, разяснява Златев. „ От седмици се взели дори решения (за парите) на комисията по районно развиване, само че от това не последва нищо. Ще се успокоим, когато си получим парите за законно изпълнените действия “, уточни още той.

По данни на камарата заради неизплатените средства 10% от личния състав е бил скъсен.

И в страната

Пътни строители митинг ират и в Хасковско. Строителни машини се движат постепенно от пътен възел Димитровград към автомагистрала „ Марица “ и назад като затрудняват придвижването.

Пътни служащи се събират в Стара Загора. Предвижда се да създадат кръгче на муден ход по детелината на Автомагистрала „ Тракия “ на входа на Стара Загора. Не е планувано да бъде направена обсада на самата автомагистрала, заяви БНР.

Представители на пътни компании от Кюстендил и Перник също излязоха на митинг на Околовръстното при кв. „ Върташево “ над Кюстендил. Не се чака да се стигне до затваряне на интернационалния път за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево “ и Северна Македония.

Два митинг а затвориха основни пътища в Русенско. Единият е на пътя Русе-Бяла в региона на село Иваново, а другият – на кръговото кръстовище на „ Дунав мост “, съобщи bTV.

Протестиращи готвят обсада и на пътя между Ямбол и Сливен.

Моментално заплащане

„ Днес се надяваме да мине през правна комисия предложението за мигновено заплащане на над 600 млн. към строителните компании, което е 50% от парите, които им се дължат. Останалите 50% дружно с Министерство на регионалното развитие ще минем през експертна комисия, с цел да забележим дали тези средства са изхарчени правомерно и по-късно Народното събрание ще реши “, съобщи министър председателят Кирил Петков при започване на държавното съвещание.

„ Утре тези 600 млн. ще бъдат за разпределяне и компаниите да стартират своята работа незабавно “, добави Петков, представен от БГНЕС.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР